Kuopion Taika-Akatemia

Oppiaineet


Kuopion Taika-Akatemialla opiskellaan lukuisia eri oppiaineita. Osa aineista on pakollisia ja osa valinnaisia, osa aineista alkaa heti koulun alussa ja osa vasta myöhemmin. Etenkin Täysikuun luokka-asteella opiskelevat saavat myös valita valinnaisia aineita, eli suunnata opintojaan haluamaansa suuntaan.


Taikajuomat

Taikajuomia opiskellaan pakollisina opintoina koko opintojen ajan. Täysikuun oppilaat voivat valita siitä myös valinnaisia lisäkursseja, jolloin suositellaan ottamaan lisäkursseja myös yrttien ja maagisten ainesten oppiaineesta. Taikajuomat on käytännönläheinen oppiaine, joka vaatii myös tarkkuutta ja huolellisuutta.

Kuopion Taika-akatemia on tunnettu laadukkaasta taikajuomien opetuksestaan. Kuuluisan kuopiolaisen liemitutkija Emanuel Elfvenbergin, joka tutki ja kehitti etenkin parantavia taikajuomia 1700-luvulla, perillisiä on toiminut Taika-akatemian taikajuomien opettajina lähes koko koulun historian ajan. Elfvenbergin entiset työtilat koulun kellarissa toimivat nykyään kiellettyjen liemiainesten ja taikamateriaalien varastona, jossa vain vanhimmilla oppilailla on lupa käydä, mikäli oppitunnilla tarvitaan jotain kellarissa säilöttävistä aineksista tai materiaaleista.

Taikamuotoilu ja -artefaktit

Taikamuotoilun ja -artefaktien oppiainetta opiskellaan Taika-Akatemiassa pakollisina opintoina koko opintojen ajan ja Täysikuun oppilaat voivat valita siitä myös valinnaisia lisäkursseja. Lyhyemmin taikamuotoiluna tunnettu aine on käytännönläheinen, luovaa ajattelua ja uuden kehittämisen kykyä vaativa aine.

Taika-akatemian erikoisuus ja ylpeyden aihe on heti opintojen alusta saakka opiskeltavat taikamuotoilun ja -artefaktien opinnot. Tässä aineessa oppilaat oppivat suunnittelemaan ja valmistamaan taikaesineitä eli artefakteja, mutta aine linkittyy myös muihin oppiaineisiin. Vanhemmat opiskelijat käyvät mm. taikamuotoilun ja loitsujen yhteistunneilla, joissa he pyrkivät kehittämään omia loitsuja tai parantelemaan jo olemassa olevia loitsuja.

Oppiainetta ei opeteta useimmissa perusopetusta antavissa velhokouluissa, joten jatko-opinnoista ja urasta taikamuotoilun, artefaktien tai esimerkiksi taikasauvojen parissa haaveilevat saavat Taika-akatemiasta hyvät lähtökohdat tulevalle uralleen.

Yrtit ja maagiset ainekset

Yrttejä ja maagisia aineksia opiskellaan pakollisina opintoina koko opintojen ajan. Täysikuun oppilaat voivat valita siitä myös valinnaisia lisäkursseja, joita suositellaan etenkin valinnaisia kursseja taikajuomista suorittaville. Yrtit ja maagiset ainekset on luonnonläheinen aine, jossa pääsee upottamaan kätensä multaan ja tutkimaan erilaisia taikavoimaisia ainesosia.

Yrttien ja maagisten ainesten tuntemus liittyy vahvasti perinteiseen suomalaiseen taikuuteen ja sitä pidetään Suomessa velhojen perusosaamisena, josta kotimainen velhoyhteisö on ylpeä. Aineeseen liittyen tehdään paljon opintoretkiä, etenkin vanhempien oppilaiden opetuksessa.

Loitsut ja muodonmuutokset (sauvataikuus)

Loitsuja ja muodonmuutoksia opiskellaan pakollisina opintoina koko opintojen ajan. Täysikuun oppilaat voivat valita siitä myös valinnaisia lisäkursseja, jotka painottuvat joko loitsuihin tai muodonmuutoksiin. Aineen tunnit ovat usein käytännönläheisiä, mutta vaativia. Loitsuja ja muodonmuutoksia harjoitellessa huolellisuus, tarkkuus ja keskittymiskyky ovat tärkeitä ominaisuuksia.

Taikominen sauvaa hyödyntäen on nykyään velhon perusosaamista. Sauvataikuus on kuitenkin kenties suurin syy siihen, miksi yhä useammat vanhemmat alkoivat lähettää lapsiaan vasta perustettuun Taika-Akatemiaan 1800-luvun lopulla. Sauvataikuus oli silloin vielä melko uutta Suomessa, eikä sitä juurikaan osattu opettaa perimätietona vanhemmilta lapsille, mutta lasten haluttiin sitä kuitenkin oppivan. Nykyisin oppiaine on tasaisen suosittu oppilaiden keskuudessa, ja linkittyy useampaan muuhunkin aineeseen monin tavoin.

Rituaalimagia

Rituaalimagiaa opiskellaan Taika-Akatemiassa pakollisina opintoina koko opintojen ajan ja Täysikuun oppilaat voivat valita siitä myös valinnaisia lisäkursseja. Rituaalimagia on käytännönläheinen aine, jossa yhdistyy useiden muidenkin oppiaineiden sisältöjä.

Perinteisen suomalaisen taikuuden osa-alueisiin kuuluva rituaalimagia on suomalaisen velhon perusosaamista. Vaikka sauvataikuus on nopeampaa ja vaivattomampaa, rituaalimagialla on mahdollista saavuttaa voimakkaampaa taikuutta, etenkin useamman velhon yhteistyönä. Rituaaleissa yhdistetään eri taikaelementtejä, kuten loitsimista, riimuja ja taikajuomia yhdeksi kokonaisuudeksi, jolloin pystytään hyödyntämään niiden yhdistettyä taikapotentiaalia.

Taikaolentojen tuntemus ja hoito

Taikaolentojen tuntemusta ja hoitoa opiskellaan Taika-Akatemiassa pakollisina opintoina koko opintojen ajan ja Täysikuun oppilaat voivat valita siitä myös valinnaisia lisäkursseja. Lyhyemmin taikaolentojen tunteina tunnettu aine on käytännönläheinen, tunneilla on usein mukana erilaisia taikaolentoja. Siksi aineen opiskelussa vaaditaan myös jonkin verran rohkeutta.

Taikaolennot ja niiden tuntemus on tärkeä osa suomalaista taikakulttuuria, onhan Suomessa runsaasti luontoa ja siellä eläviä taikaolentoja, niin vaarattomia kuin vaarallisiakin. Kaiken elävän kunnioittaminen on suomalaisen taikayhteisön kantavia periaatteita, joten taikaolentojen tuntemusta ja hoitoa opiskellaan Taika-akatemiassakin koko koulun ajan. Aine on tasaisen suosittu oppilaiden keskuudessa, ovathan tunnit usein mielenkiintoisia ja käytännönläheisiä.

Riimut

Riimuja opiskellaan Taika-Akatemiassa pakollisina opintoina koko opintojen ajan ja Täysikuun oppilaat voivat valita siitä lisäksi valinnaisia kursseja. Riimut on oppiaine, joka on sekä käytännönläheinen, että paljon teoriatietoa sisältävä ja vaatii oppilailta myös tarkkuutta ja huolellisuutta.

Riimukirjoitus, eli riimut sekä niihin pohjautuvat loitsut ja suojataikuus ovat perinteistä suomalaista taikuutta. Riimut kulkivat ja kulkevat edelleen perimätietona sukupolvelta toiselle, mutta sen lisäksi niitä opetetaan nykyään lähes kaikissa suomalaisissa velhokouluissa perusopintoihin kuuluvana aineena. Riimut liittyvät usein myös rituaalimagiaan, ja aineita opetetaankin välillä yhteistunneilla.

Taikahistoria ja -lainsäädäntö

Oppiainetta opiskellaan Taika-Akatemiassa ensimmäisten kahdeksan kouluvuoden aikana pakollisina opintoina, jonka jälkeen siitä voi valita joko taikahistorian tai taikalainsäädännön valinnaisia kursseja. Aine on erittäin teoriapainotteinen, vaikka joskus ainetta onkin opeteltu jopa näyttelemällä yhdessä historiallisia tapahtumia.

Taikahistoria ja -lainsäädäntö onkin harvoja Taika-Akatemian oppiaineita, joita opiskellessa ei käytetä taikuutta oikeastaan missään muodossa. Siksi se on maineeltaan ehkä hieman tylsä, mutta kuitenkin yleisesti arvostettu yleissivistävä aine, joka voi myös olla olennaisen tärkeä joidenkin tulevaa uraa ajatellen. Etenkin taikahistorioitsijan, taika-arkeologin, kyöpelin, taikajuristin tai taikaministeriön virkamiehen urasta haaveileville aine on erittäin tärkeä.

Taikaurheilu

Taikaurheilua opiskellaan Taika-Akatemiassa ensimmäisten kahdeksan kouluvuoden aikana pakollisina opintoina, jonka jälkeen sen voi valita valinnaiseksi aineeksi. Taikaurheilu on erittäin vauhdikas ja käytännönläheinen oppiaine.

Taikaurheilun tunneilla kokeillaan ja opetellaan erilaisia taikaurheilulajeja, kuten luutataitolentoa, velhosählyä ja jopa velhoshakkia. Näillä tunneilla usein sattuu ja tapahtuu, eikä ole mitenkään poikkeuksellista, että tuntien jälkeen useampikin oppilas jonottaa koulun parantajan vastaanotolle. Siitä huolimatta tunnit ovat laajasti pidettyjä oppilaiden keskuudessa.

Pimeä taikuus ja kiroukset

Ainetta opiskellaan Taika-Akatemiassa pakollisina perusopintoina Kuunsirpin luokka-asteelta lähtien, ja Täysikuut voivat valita siitä halutessaan lisäkursseja. Oppiaine vaatii oppilailta monenlaisia taitoja, teoreettista osaamista ja usein myös uskallusta.

Vaikka oppiaineen nimi on pimeä taikuus ja kiroukset, opintojen sisältö on pimeältä taikuudelta suojautuminen, sekä kirouksien tunnistaminen ja purkaminen. Aineesta pidetään yhteistunteja myös muiden oppiaineiden kanssa, koska useilla aineilla on yhteistä kosketuspintaa pimeään taikuuteen. Pimeältä taikuudelta suojautuminen kuuluu jokaisen velhon perusosaamiseen, jonka vuoksi ainetta opiskellaan perusopintoina, mutta erityisen hyödyllinen aine se on etenkin kyöpelin, kirouksenmurtajan, taikajuristin, parantajan sekä taikaministeriön virkamiehen uraa suunnitteleville.

Taikakulttuurit ja kansainvälinen taikayhteistyö

Ainetta opiskellaan Taika-Akatemiassa pakollisina perusopintoina Kuunsirpin ja Puolikuun luokka-asteilla. Täysikuun oppilaat voivat valita taikakulttuurit ja kansainvälisen taikayhteistyön valinnaiseksi aineeksi, jolloin opinnot painottuvat pääasiassa kansainväliseen taikayhteistyöhön. Oppiaine pitää sisällään teoriaa, mutta usein siinä pärjäävät ennen kaikkea uteliaat ja uusista asioista kiinnostuneet oppilaat, jotka eivät kaipaa yhtä ainoaa oikeaa vastausta.

Eri taikakulttuurien tuntemus kuuluu nykyvelhon yleissivistykseen, joten ainetta opiskellaan myös Taika-Akatemiassa perusopintoina neljän vuoden ajan. Kansainväliseen taikayhteistyöhön perehtymistä suositellaan etenkin kaikille ulkomailla työskentelystä kiinnostuneille sekä taikaministeriön virkamiehen, taikahistorioitsijan tai -arkeologin, riimututkijan tai taikamuotoilijan urasta kiinnostuneille.

Tähtitiede ja luontotaikuus

Tähtitiedettä ja luontotaikuutta opiskellaan Taika-Akatemiassa pakollisina perusopintoina Kuunsirpin ja Puolikuun luokka-asteilla. Täysikuun oppilaat voivat halutessaan valita aineesta valinnaisia lisäkursseja. Etenkin tähtitiede on teoriapainotteinen aine, joka vaatii tarkkuutta ja keskittymistä, luontotaikuuden tunnit voivat olla hieman käytännönläheisempiä.

Tähtitiede on Taika-Akatemiassa opetettavista aiheista oikeastaan ainoa, missä opeteltavat asiat ovat myös tokkojen tiedossa. Toki aihetta käsitellään myös taika-näkökulmasta, mutta sinänsä avaruus on sama niin velhoille kuin tokoillekin. Luontotaikuudessa puolestaan käsitellään erilaisiin luonnonilmiöihin liittyvää taikuutta, säämagiaa sekä tietysti suomalaisille tärkeiden metsien ja muiden luontoympäristöjen taikaominaisuuksia.

Valinnaiseksi aineeksi tähtitiedettä ja luontotaikuutta suositellaan etenkin heille, jotka suunnittelevat taikabiologin tai tähtitieteilijän uraa. Aineesta on hyötyä myös ennustamisesta, tulevaisuuden tutkimisesta tai yrteistä ja maagisista aineksista kiinnostuneille.

Ennustaminen ja unimagia

Oppiaineen voi valita valinnaiseksi aineeksi Puolikuun luokka-asteesta alkaen. Ennustaminen ja unimagia on omalla tavallaan käytännönläheinen aine, jossa harvoin on selkeitä vastauksia.

Ennustamista ja unimagiaa on usein luonnehdittu taikuuden lajeista epätarkimmiksi, mutta silti ne ovat monen mielestä kiehtovia aiheita ja voivat olla oikein käytettyinä erittäin hyödyllisiä taitoja. Pelkästään kirjoista oppimalla kumpaakaan ei opi, joten aineen tunnit voivat olla ulkopuolisen silmin hyvin erikoisia, kuten vaikkapa nukkumista. Valinnaiseksi aineeksi ennustamisen ja unimagian valitsevat yleensä joko aiheesta kiinnostuneet tai he, jotka haluavat koulupäiviinsä hieman kevyempää opiskeltavaa.

Taikuuden etiikka ja filosofia

Ainetta opiskellaan Taika-Akatemiassa kaksi vuotta pakollisina perusopintoina Täysikuun luokka-asteen alussa, jonka jälkeen sen voi valita valinnaiseksi aineeksi. Taikuuden etiikka ja filosofia on hyvin keskustelupainotteinen aine, jossa ei useinkaan ole tarjolla yhtä ainoaa oikeaa tai väärää vastausta.

Taikuuden etiikka ja filosofia on myös oppiaine, jonka tunneilla ei juurikaan käytetä taikuutta, mutta sen sijaan siitä keskustellaan välillä hyvinkin kiivaasti. Aine linkittyy luonnollisesti myös pimeään taikuuteen ja kirouksiin, joten aineista pidetään jonkin verran yhteistunteja. Perusopintojen tarkoitus on pohjustaa oppilaille taikuuden vastuullista käyttöä ennen kuin he saavat luvan itsenäiseen taikomiseen koulun ulkopuolella. Valinnaisia opintoja taas suositellaan etenkin kyöpelin, taikajuristin tai taikaministeriön virkamiehen uraa suunnitteleville.


Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita