Kallaveden Taikaopisto

Opintolinjat


Yleisesti linjoista

Koulun tehtävänä on antaa perusvalmiuksia kunkin opintolinjan mukaisissa oppiaineissa ja taidoissa. Koulun päättötodistus antaa suoraan pätevyyden työskennellä joissakin velhoammateissa (esimerkiksi taikaministeriön sihteeri, taikaeläinten hoitaja, apulaisparantaja), mutta suurelle osalle opiskelijoista opisto tarjoaa pohjakoulutuksen, jota täydennetään vielä toisessa opinahjossa (esimerkiksi taikayliopistoissa). KaTO tarjoaa myös hyvän pohjan esimerkiksi alanvaihtoa harkitseville velhoille tutustua mahdolliseen uuteen alaansa.

Kallaveden Taikaopiston tarjoamia opiskelulinjoja on uudistettu aikojen saatossa aina sen mukaan, millaisia perusvalmiuksia velhoyhteisö kulloinkin eniten tarvitsee. Opiston peruskoulutus kestää kaksi lukuvuotta ja opiskelijoita otetaan sisään aina uuden vuosikurssin alkaessa, eli joka toinen vuosi. Opistossa on mahdollista suorittaa myös yksittäisiä lyhytkursseja tai täydennyskoulutusta, mutta pääsääntöisesti kaikki opiskelijat tekevät täydet kahden vuoden opinnot.

Vaikka Taikaopistoon hakeudutaan opiskelemaan nimenomaan jollekin viidestä linjasta, on koko opintojen ajan myös kaikille opiskelijoille yhteisiä, linjasta riippumatta pakollisia kursseja esimerkiksi liemistä, loitsuista ja pimeästä taikuudesta. Usein järjestetään myös kahden tai useamman linjan opintoihin yhteisesti soveltuvia kursseja, kuten esimerkiksi parantavat yrtit luonto- ja parantamistaikuuden linjojen opiskelijoille.

Tarjolla olevat linjat

Tänä lukuvuonna Kallaveden Taikaopisto tarjoaa opetusta seuraavilla opintolinjoilla:

Hallinnon ja taikalainsäädännön linja

Opistotason opintoina hallinto ja taikalainsäädäntö -linja tarjoaa tarpeelliset pohjatiedot ja taidot toimia erilaisissa perustasoisissa tehtävissä Taikaministeriössä tai velhojärjestöissä. Monet Taikaministeriön sihteeristön jäsenistä sekä virkamiehistä ovat aikanaan suorittaneet opistotasoiset hallinnon ja taikalainsäädännön opinnot, mutta myös useat taikaministerit ovat aloittaneet uransa näillä opinnoilla. Hallinnon ja taikalainsäädännön linja onkin erinomainen pohjakoulutus taikayliopistojen hallinto- ja lakiopintoihin, joiden jälkeen voi työllistyä esimerkiksi ministeriön johtotehtäviin tai taikajuristiksi. Myös kyöpeliopinnoista haaveilevat hyötyvät hallinnon ja taikalainsäädännön opiskelusta.

Esimerkkejä linjan kursseista: Taikayhteisön historia Suomessa ja Pohjoismaissa, Kansainvälisen taikayhteistyön perusteet ja jatkokurssi, Vaikuta muullakin kuin sauvallasi – retoristen keinojen tehokurssi, Taikalainsäädäntö I-III, Tokkoyhteistyö osana Taikaministeriön toimintaa, Arkistointi ja tietoturva – kuinka salata salaiset dokumentit, Viestintä ja tiedotus taikayhteisössä.

Taikaopetuksen linja

Taikaopetuksen linja on opiston linjoista ainoa, jossa opiskelijoilta vaaditaan merkittävästi pohjatietoa ja tästä syystä linjan opiskelijat ovat lähes poikkeuksetta vanhempia velhoja. Linja antaa edellytyksiä toimia opetustehtävissä missä tahansa velhokoulutuksen asteella, mutta oppiainekohtainen osaaminen (esimerkiksi liemistä, pimeästä taikuudesta tai ennustamisesta) tulee opiskelijoilla olla hankittuna ennen tälle linjalle pääsemistä. Taikaopetuksen opinnot eivät yleensä ole pakollisena pätevyysvaatimuksena suomalaisissa velhokouluissa, mutta ne katsotaan kyllä eduksi ja viime aikoina entistä useammat velho-opettajat ovat käyneet taikaopetuksen linjan myös täydennyskoulutuksena.

Esimerkkejä linjan kursseista: Velhopedagogiikan perusteet ja jatkokurssit, Liemillä loistavammaksi – kuinka taikajuomilla voi tehostaa opintosuorituksia, Taikaliemien käyttö oppimissuoritusten parantajana – eettiset pulmat ja niiden tarkastelu, Tietoa tähdistä – kuinka taivaan liikkeet vaikuttavat oppimiseen, Kummitukset osana opetusta, uhka vai mahdollisuus?, Kun taikuus ei taivu – kuinka kohdata taekkioppilaat, Enteet ja ennustaminen osana opetusta.

Parannustaikuuden linja

Taikasairaaloissa työskentelee sekä taikayliopistossa opiskelleita parantajia, että heidän apunaan toimivia apulaisparantajia, jotka ovat suorittaneet opistotasoiset parannustaikuuden opinnot. Parannustaikuuden linjalla suoritetut opinnot antavat työllistymismahdollisuuksien ohessa erinomaiset valmiudet hakeutua opiskelemaan parantajaksi taikayliopistoihin, jonka lisäksi opintoja arvostetaan esimerkiksi kyöpeliopintoihin hakiessa. Parannustaikuuden linjalla opiskeleekin usein sekä apulaisparantajiksi tähtääviä, että jatko-opintoja suunnittelevia eri-ikäisiä velhoja.

Esimerkkejä linjan kursseista: Kuka parantaa, ketä, milloin ja miten – parantamisen eettiset lähtökohdat, Taikavahingot ja loitsuvammat, Liemimyrkytykset ja niiden hoito, Velhokotien yleisimmät vaaranpaikat ja niistä selviäminen, Kun taikuus takkuaa – kuinka hoitaa taikajumeja, Yleisimmät taikaolentovammat ja niiden hoito, Taikabasillit ja -sairaudet.

Taika-artefaktien linja

Vaikka erilaisten maagisten artefaktien ja taika-esineiden valmistamiseen liittyvä tietous on perinteisesti siirtynyt mestari-oppipoika -koulutuksena yksittäiseltä velholta toiselle, on jo vähintään vuosisadan verran tunnustettu yhteisten perusopintojen ja nimenomaan monipuolisen pohjatiedon tärkeys, oli tavoitteena sitten tulla sauvasepäksi, velhokattilavalmistajaksi tai erikoistua taika-amulettien maahantuontiin. Artefaktilinja pyrkii tarjoamaan saman aikaan perinteistä kumpuavaa vanhaa tietämystä, mutta vastaamaan myös nykyajan haasteisiin taikaesineiden saralla.

Esimerkkejä linjan kursseista: Taikavoimaisten materiaalien tuntemus ja käyttö I-III, Taikamuotoilun perus- ja jatkokurssi, Kuinka esineestä tulee artefakti – lumousten ja loitsujen käyttö taikaesineiden valmistuksessa, Sauvatieteen perusteet, Taikaesineiden turvallisuus ja toimintavarmuus, Tokko-turvallisuuden ABC, Kirouksien estäminen – kuinka esineestäsi ei tule pimeän taikuuden väline.

Luontotaikuuden linja

Luontotaikuuden linjan opinnot kattavat monipuolisesti niin luontotaikuuteen, taikakasvistoon kuin -eläimistöön liittyviä kursseja, joista opiskelijat saavat perusvalmiudet työskennellä esimerkiksi taikaeläinten hoidon tai taikakasvien kasvatuksen parissa. Myös taikaolentojen, tähtitieteen tai säätaikuuden jatko-opinnoista haaveilevat saavat linjalta hyvän pohjan tuleviin opintoihinsa. Luontotaikuuden linja tekee tiivistä yhteistyötä mm. Puijon suojelualueen kanssa ja käytännön harjoittelujen osalta opiskelijat voivat kohdentaa opintojaan omien mielenkiintonsa mukaan.

Esimerkkejä linjan kursseista: Velhokotien yleisimmät taikaolennot ja niiden hoito, Velhous osana luontoa – luonto osana velhoutta, Vesistöjemme taikaolennot, Säätaikuuden peruskurssi, Osaksi luontoa jälleen – käytännön selviytymiskurssi kokeneille, Taikuus ja tähtitaivas I-II, yrttitiedon syventävät kurssit.

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita